Denne artikel bringes i VICE Magazine – The Music Issue 2016, der udkommer på fredag. Kom med til releasefesten her.
FBI har aldrig været verdens største tilhængere af gangsta-rap – eller af de kreative kræfter, der står bag genrens mest ikoniske og provokerende hits.
Videos by VICE
For eksempel sendte sendte bureauets vicedirektør for public affairs tilbage i 1989 et brev til Brian Turner, der var præsident for NWAs pladeselskab Priority Records, hvor han voldsomt opponerede gruppens berygtede protestsang “Fuck Tha Police.”
“Vores offentlige tjenestemænd har dedikeret deres liv til at beskytte vores borgere, og optagelser som den fra NWA er både nedslående og nedværdigende for disse modige, dedikerede betjente,” skrev FBIs Milt Ahlerich. “Musik spiller en væsentlig rolle i samfundet, og jeg vil sikre mig, at du er klar over FBIs holdning til sangen og dens budskab. Jeg er overbevist om, at mine udtalelser afspejler den generelle holdning blandt ordensmagten.”
Næsten 20 år senere tog FBI skridtet videre og drog en direkte parallel mellem rapmusik, “gangster-rap-kultur” og en stigning i bandekriminalitet – en udokumenteret påstand, der blev offentliggjort i en rapport fra FBI’s National Gang Intelligence Center i 2011.
“Ordensmagten i flere retskredse tilskriver også stigningen i bandekriminalitet gangster-rap-kulturen, faciliteringen af kommunikation og hvervningen via internettet og sociale medier, udbredelsen af generationsbestemte bandemedlemmer og manglen på ressourcer til at bekæmpe bander,” står der skrevet i rapporten. “Gangster-rap-bander, der ofte består af mindreårige, dannes og bliver brugt til at hvidvaske penge gennem umiddelbart lovlige virksomheder.”
FBI har gennem flere årtier lagt musiklegender under mikroskopet, heriblandt Jimi Hendrix, The Doors, Beatles og The Grateful Dead. Bureauet startede endda en særskilt efterforskning af The Kingsmens “Louie Louie” for at undersøge, om sangens uforståelige tekster på nogen måde var i strid med lovgivningen om blufærdighedskrænkelse.
Men FBI’s fokus på sorte kunstnere – især rapgrupper – skiller sig ud. VICE anmodede for nyligt via Freedom of Information Act (FOIA) om at få adgang til FBIs filer vedrørende nogle nuværende rap- og rockgrupper (herunder Slaughterhouse, Army of the Pharaohs, Blink-182 og Radiohead). Mens vi venter på at få åbnet de arkiver (hvis de overhovedet findes), er det værd at dykke ned i en af de mest notoriske sager i FBIs “popkultur”-samling, nemlig Ol’ Dirty Bastard og Staten Island-hiphop-superstjernerne Wu-Tang Clan.
Mellem 1999 og ODB’s død i 2004 gik FBI sammen med New Yorks politi om at efterforske Wu-Tang Clan for en lang række føderale forbrydelser. Rapgruppen blev aldrig tiltalt for noget, men FBI dedikerede en ikke ubetydelig mængde ressourcer til efterforskningen i et forsøg på at fælde ‘the Wu’. Som respons på FOIA-anmodninger offentliggjorde FBI i 2012 en rapport på 95 sider om ODB og “WTC”, som bureauet betegnede gruppen. Der er blevet skrevet om de provokerende anklager, der blev rejst i rapporten (narkosalg, forbindelser til bandelivet, mord) før, men det er næsten ikke blevet belyst, hvor omfangsrig FBI-efterforskningen egentlig var, og hvordan den begyndte.
1. Det her er et print af en elektronisk kommunikation, der blev brugt til at åbne sagen. Den indikerer, at efterforskningen startede i New York og stammer fra en henvendelse fra New Yorks politi, NYPD, der efterforskede mordene på to pushere. Politiet havde mistanke om, at Wu-Tang Clans RZA havde bestilt mordene med Raekwons samtykke.
2. Den her “281F”-klassificeringskode viser, at FBI havde stemplet Wu-Tang Clan som et “større kriminelt netværk.”
3. “OC/DI” er en FBI-forkortelse for “organiseret kriminalitet/narkoefterforskning”.
4. Det her er FOIA-undtagelser, som FBI bruger til at beskytte privatpersoners identiteter. Her beskytter privatlivsundtagelserne den NYPD-kriminalassistent, der anmodede om FBI-hjælp og den/de person(er), som bureauerne mente havde “finansieret” Wu-Tang Clans formodede lovløse handlinger.
5. Det sidste afsnit på den her side er det mest eksplosive. NYPD-kriminalassistenter bad om assistance fra FBI for at kunne rejse et såkaldt RICO-sagsanlæg mod Wu-Tang Clan-“organisationen.” Den amerikanske kongres vedtog RICO-lovgivningen – Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act – i 1970erne for at gøre det nemmere for føderale anklagere at afvikle mafiafamilier.
Rapporten nævner, at Ben Campbell, der på det tidspunkt var assisterende statsadvokat for New Yorks Eastern District (det samme kontor, der førte anklager mod notoriske Cosa Nostra-frontmænd og al-Qaeda-terrorister), var “villig til at retsforfølge WTC.” Med andre ord var Wu-Tang Clan, den vidtberømte hiphopgruppe, der har solgt millioner af albums, ifølge FBI’s og NYPD’s indledende efterforskning også en kriminel organisation med fingrene i alvorlige sammensværgelser om narkosalg og henrettelser.
6. Det her dokument viser, at FBI anmodede om tilladelse til at rejse til Allentown i Pennsylvania, hvor “RA” (‘resident agency’, det lokale kontor) ville “dele og sammenligne information om Bloods-banden og Wu-Tang Clans narkohandel.”
7. Den her er nok en af de vigtigste og mest oversete sider i FBIs Wu-Tang Clan-sagsmappe. Den afslører, at FBI i april 2000, under seks måneder efter at have åbnet sagen, søgte assistance fra FBI’s FAST Unit i New York til at efterforske gruppen og “de forretninger eller enheder, der styres af WTC.” Inddragelsen af FAST-teamet understreger, hvor alvorlig efterforskningen i virkeligheden var. Det er umuligt at finde noget om FAST Unit gennem en simpel Google-søgning. Men med hjælp fra vores FOIA-advokat Jeffrey Light fandt vi ud af, hvad “FAST” betyder: Financial Analysis Strategic Targeting.
FAST blev nævnt i en senathøring den 25. juni 1990, der handlede om “områder i New York med udbredt narkotikasmugling”. Ifølge transskriptionen af høringen vidnede David J. Ripa, der var assisterende regional kommissær hos de amerikanske toldmyndigheder under det amerikanske finansministerium, om, at FAST var udviklet “som en del af New York-regionens anti-hvidvaskningsefterforskninger og -efterretningsstrategi… i samordning med finansministeriets FinCens (Financial Crimes Enforcement Network) opgave og målsætning.”
“Teamet evaluerer igangværende sager, beslaglæggelser og bevismateriale og faciliterer et bredt netværk af forskellige kilder for at opbygge efterforskninger af større kriminelle mål. FAST-teamet består af analytikere, agenter og inspektører fra toldvæsnet, suppleret af efterforskningsressourcer fra IRS (skattevæsnet), HHS (United States Department of Health and Human Services), DEA (Drug Enforcement Administration), statsadvokatens kontor i Brooklyn, New York State Police og statsadvokatens kontor på Manhattan, og arbejder med identificering af kriminelle, indledende evaluering, efterretning og koordinering med flere operationelle amerikanske toldefterforskningsenheder og blandede taskforces fra forskellige bureauer – det vil sige Southern District-taskforce, Long Island-taskforce og Customs/New York State Police-taskforce.”
8. Anden og tredje side af den her del af sagsmappen identificerer alle de firmaer, der har tilknytning til Wu-Tang Clan, herunder et management og -produktionsfirma, et pladeselskab og et tøjfirma. Det er tydeligt, at FBI mistænkte Wu-Tang Clan for at hvidvaske narkopenge gennem de her selskaber. I det sidste afsnit på den her side kan man læse, at Campbell, den assisterende statsadvokat for New Yorks Eastern District, anmodede om assistance fra FAST Unit. Der står også, at en særlig efterforsker, der er tilknyttet “RIS” (hvilket vi mistænker for at være en fejlstavning af IRS, eftersom ingen af bureauernes talsmænd var i stand til at uddybe, hvad RIS er, og det ikke nævnes i nogle andre dokumenter), havde til opgave at “identificere strømmen af penge gennem de aktiver og enheder, der var under WTC’s kontrol, og arbejde sammen med Fast Unit.”
9. Her er det værd at bemærke, at FBI’s C-30-enhed i New York nævnes. Ifølge en rapport fra justitsministeries ombudsmands kontor var C-30-enheden en del af et “taskforce for voldelig kriminalitet”, hvis mission var at “forstyrre og afvikle aktiviteter hos de voldelige bander, der var identificeret af FBI’s nationale bandestrategi som aktive i New Yorks fem bydele.”
10. I juli 2004 afsluttede FBI sin “281F”-sag og efterforskningen af “den store kriminelle organisation” Wu-Tang Clan og bemærkede i den forbindelse, at New Yorks C-30-enhed ville håndtere undersøgelsen. Derudover står der i FBI-filen, at en særlig efterforsker, der klassificerede sagen med “267C”, som er koden for et narkorelateret mord, stod i spidsen for sagen.
Wu-Tang Clans FBI-fil dukkede op igen sent i 2015 i forbindelse med en sag, hvor to narkobaroner fra Staten Island blev dømt. De var brødre, og en af dem blev også fundet skyldig i mordene på de pushere, som NYPD og FBI havde mistænkt RZA og Raekwon for at have bestilt. Kort før brødrenes strafudmåling, udtalte advokaten for en af de anklagede i retssalen, at hans klient, Anthony Christian, ikke var ansvarlig, og henviste til FBI’s fem-årige efterforskning af Wu-Tang Clan.
“De her FBI-rapporter synes at indikere, at andre var ansvarlige for de mord. Jeg siger ikke, at Wu-Tang begik de forbrydelser. Men det sagde FBI,” sagde advokaten Michael Gold til mediet Staten Island Advance. “Det, jeg forsøger at fastslå, er deres udtalte mistanke i et officielt dokument om, at Wu-Tang bestilte det her mord.”
På trods af, at Gold brugte næsten et år på at få statsanklagere til at genåbne sagen og efterforske den angivelige rolle, som Wu-Tang Clan, RZA og Raekwon spillede i mordene, blev de anklagedes appelsag i sidste ende afvist af Brooklyn-dommeren Eric Vitaliano. Sidste juli fik Christian fængsel på livstid for mord og andre forbrydelser.
Med det blev RZA, Raekwon og Wu-Tang Clan for alvor frikendt. Og lærestregen her for FBI, NYPD, Christian og hans advokat? Wu-Tang Clan ain’t nothing ta fuck wit.
Læs mere fra VICE:
Vi gik på opdagelse i Wu-Tangs fotoarkiv
Old school billeder af New Yorks hip-hop legender
Derfor bliver ‘The Get Down’ din nye foretrukne Netflix-serie